Locomotief 1501

De Werkgroep Loc 1501 heeft het voornemen de 1501 na een grondige opknapbeurt weer in dienst te stellen. Hiervoor zal binnenkort een plan van aanpak worden gepresenteerd. Als voorbereiding hierop is de machine op 4 februari 2016 grondig geïnspecteerd. De algehele indruk was boven verwachting. Het remsysteem bleek nog compleet gereviseerd te zijn door de werkplaats Tilburg in 2000. Ook aan de draaistellen is al veel gedaan. Wat wel slecht is aan de locomotief is de dakgoot boven de zijwand. Deze heeft last van ernstige corrosie en heeft 20160204_141213lekkages veroorzaakt over de hele lengte van de locomotief waar de gebogen dakpanelen op de zijwanden gemonteerd zitten. Dit moet vakkundig hersteld worden. Hiervoor moeten de dakpanelen en regengoot gedemonteerd worden. Daarbij kunnen gelijk de slechte plekken op het dak aangepakt worden. De foto links toont het bevestigingspunt van het frame van een van de stroomafnemers.

Ook is er onderzoek gedaan naar het asbest in de hoogspanningsruimte. Dat zit gelukkig alleen nog in de vonkenschotten van de elektropneumatische schakelaars. Het vervangen hiervan door nieuwe asbestvrije exemplaren is onderdeel van de geplande opknapbeurt. Daarnaast moet de locomotief voorzien worden van ATB-VV en nieuwe GSM-R. De ATB-VV installatie is reeds verworven.
De ontwikkelingen rond de 1501 worden hier regelmatig gemeld. Hou onze website dus in de gaten.