Categorie archief: Stichting Klassieke Locomotieven

1122, 1218 en 1255 klaar om naar Blerick te vertrekken

1122 fairHet is de bedoeling om de 1122 en 1218 van de Werkgroep Loc 1501 en de 1255 van de Stichting Klassieke Locomotieven op korte termijn naar Blerick te brengen. De locomotieven bevinden zich nog steeds op de Watergraafsmeer. Nadat Euro-Express Treincharter de activiteiten rond de vakantietreinen had gestaakt, waren ze niet meer nodig als verwarmingslocomotief. Door diverse redenen was het nog niet gelukt de 1122 cablocomotieven over te brengen. Inmiddels is aan de voorwaarden voldaan om dit in gang te zetten.

Wellicht is het opgevallen dat de machines inmiddels voorzien zijn van het voertuigkenmerk ‘FAIR’. Ze zijn, net als de 1501 die al in Blerick is, door Fairtrains ingeschreven in het Nationaal Voertuigregister. De Werkgroep Loc 1501 en de Stichting Klassieke Locomotieven zijn zelf geen voertuighouder zodat men afhankelijk is van derden om dit te doen. De hulp van Fairtrains in deze is daarom in dankbaarheid aanvaard. De inschrijving in het voertuigregister is een van de voorwaarden om de locomotieven te mogen vervoeren; de tweede is de keuring door een gecertificeerde werkplaats.1218 Die hebben de 1122, 1218 en 1255 op 8 november 2017 ondergaan. Dankzij de goede zorgen van enkele vrijwilligers geschiedde dit met positief resultaat. Daardoor staat niets de overbrenging van het drietal naar Blerick meer in de weg.

In dit bericht is de naam Fairtrans enkele keren genoemd. We kunnen voorstellen dat nog niet iedereen op de hoogte is van het bestaan hiervan. Fairtrains is in juli 2017 opgericht met als doel spoorwegmaterieel duurzaam te benutten. Materieeleigenaren en museumclubs zonder eigen lijn hebben het in Nederland moeilijk. Vaak zijn er te weinig financiële middelen om het materieel op te knappen of te onderhouden en ontbreekt het aan stalling, kennis, onderdelen en goede samenwerking met werkplaatsen en vervoerders. Als gevolg hiervan staat materieel weg te kwijnen.

1255Aan de andere kant is er op de Nederlandse spoormarkt een tekort aan betaalbare conventionele tractie die per dag, week of maand is te huren. Dit komt onder andere door het beleid van de grote vervoerders. Kleinere vervoerders hebben moeite met het vinden van tractie voor spotvervoer, eenmalige ritten of niet frequent voorkomende ritten als roestrijden, ontijzelritten, vervangend vervoer bij defecten of kleine of seizoensgebonden goederenstromen. Voor deze treinen zijn de dure hedendaagse locomotieven niet rendabel in te zetten.

Fairtrains wil een oplossing bieden: niet meer gebruikt materieel dat daarvoor geschikt is weer dienstvaardig maken, technisch in goede conditie brengen en beschikbaar te stellen aan de spoormarkt door middel van flexibele verhuur. De opbrengsten kunnen de onderhoudskosten dekken. Fairtrains heeft de beschikking over overdekte sporen, een eigen rangeerlocomotief (‘Sik’), een mobiele werkplaats en kantinewagon.

In de komende KLOK-info komen we uiteraard terug op het transport van onze locomotieven, de laatste ontwikkelingen en ook de band tussen de Werkgroep Loc 1501/Stichting Klassieke locomotieven en Fairtrans.

 

Klok-shop in Zutphen

Komend weekend is het weer tijd voor de Modelspoorbeurs in Zutphen.

Op dit evenement, wat plaatsvind in het weekend van 19 en 20 maart 2016, zal ook onze promotie- en verkoopkraam aanwezig zijn.

Dit weekend hebben we als actie dat bij aankoop van een handdoek, gastendoekje (t.w.v. € 8,50/€ 4,75) of slab (t.w.v. € 4,50) met vooraf geborduurde trein, gratis ter plaatse een naam naar keuze erbij wordt geborduurd.

Klaar terwijl u naar de (model)treinen kijkt!
Uiteraard geldt op = op!
Meer info over dit evenement kunt u vinden op: www.modelspoorbeurszutphen.com

Graag tot ziens in Zutphen!

Adres : de “Hanzehal” Fanny Blankers-Koenweg 2, Zutphen (de locatie ligt op 7 minuten loop-afstand van het NS-station van Zutphen). Als u met de trein aankomt op het station van Zutphen neemt u de hoofduitgang via de stationshal, als u buiten staat gaat u links af langs het ING gebouw, vandaar uit staan borden Hanzehal/modelspoorevenement. Tip!!!!!!!!! Op 20 maart 2016 kunt u met het boekenweekgeschenk gratis met de trein naar Zutphen reizen. (Bij het beursgebouw zijn ook gratis parkeerplaatsen beschikbaar voor bezoekers en deelnemers.) tijd : 10.00 tot 16.00 uur (de locatie is vanaf 09.00 uur open zodat bezoekers voor aanvang van de beurs al plaats kunnen nemen in het restaurant). entree : € 6,00 voor volwassenen, kinderen tot 12 jaar (dus tot en met 11 jaar) onder begeleiding gratis toegang.