Maandelijks archief: mei 2009

Herstel defect lager 1218

De 1218 (ex NS 1218, ex ACTS 1253) die als plukloc voor de 1201 fungeert heeft langere tijd in Leidschendam gebivakeerd, maar behoudens een typhoon en enkele weerstanden voor de 1201 en twee remkranen voor de 1315 is het tot op heden niet nodig geweest om andere onderdelen af te nemen. De loc heeft dus ook nog alle zes tractiemotoren! Op 27 december 2006 is de loc naar Blerick overgebracht. Destijds is schade aan het lager ontdekt en om meer schade te voorkomen is twee maanden geleden besloten om het defect aan het lager te neutraliseren of herstellen omdat de loc op korte termijn versleept moet gaan worden. De voorkeur ging uit voor neutralisatie om de kosten te beperken. Afgelopen week is het lager geinspecteerd en bleek het mogelijk om het defect aan het lager te neutraliseren. Voor deze reparatie hoeft de loc niet noodzakerlijkerwijs naar een werkplaats en dus konden de werkzaamheden ter plaatse worden uitgevoerd door een deskundig monteur. De loc kan nu dus weer gesleept worden zonder schade te veroozaken aan het lager. Theoretisch gezien is het mogelijk om zelfstandig met de loc te rijden, tot zo’n 30 km/uur zou geen probleem moeten zijn, maar het moge duidelijk zijn dat de loc in de huidige toestand niet zelfstandig kan rijden.

Onderdelen en kennis

Al enige tijd geleden meldde zich iemand bij de Werkgroep die vertelde in het bezit te zijn van vele onderdeeltjes die van pas zouden kunnen komen voor onze locomotieven. Het gaat om onderdelen als lampjes, glasruitjes, diagramrollen, bekabeling binnenwerk verlichting, stekkers en honderden soorten tandwielen, moertjes, boutjes en veren. Deze onderdelen zijn bedoeld voor meetapparatuur zoals snelheidsmeters. Dit alles opgeborgen in een fantastisch orginele kast die compleet met inhoud geschonken is aan de Werkgroep. Naast de onderdelen is hulp aangeboden voor het reviseren van diverse meetapparatuur. Als Werkgroep zijn we zeer blij met deze zeer complete aanwinst in de vorm van materiaal en kennis.

Roestrijden

Vandaag hebben we bij de 1201 een cheque in ontvanst genomen van Roestrijden.nl Afgelopen 1 februari 2009 is er een rit gereden waarbij (helaas) geen museummaterieel dienst kon doen. Gelukkig kon ACTS bijschieten met twee locomotieven en zodoende hebben wij vandaag een deel van de opbrengst in ontvangst mogen nemen. Wij willen bij deze Roestrijden.nl hartelijk danken en wellicht zal een van onze locomotieven in de (nabije) toekomst een roestrijritje voor haar rekening kunnen nemen.

1218(53), 1304 en 1501

Als je dan toch in de buurt bent kun je net zo goed even langs de loccen gaan in Blerick. De 1304 en 1218 staan netjes, zij het onder een flinke laag stof, bij elkaar. De 1501 staat ietsjes verderop alleen.