Werken aan de 1201 9 februari 2014

Na een wat rustigere periode ging op zondag 9 februari weer een groep vrijwilligers met de 1201 aan de slag. Rond de klok van 11 uur werd verzameld bij het onderstation in Den Haag waar de 1201 staat gestald. De belangrijkste werkzaamheden waren het gereed maken voor transport van de 1201 die op termijn deze locatie zal moeten verlaten en het leeghalen van de goederenwagen type Gs die nog op het spoor naar het onderstation staat.

Eén ploeg ging aan de slag met het leeghalen van de Gs terwijl de andere de materialen en gereedschappen die in de loods liggen opgeslagen, opruimde. Vorig jaar was het grote materiaal wat op pallets in de Gs lag opgeslagen al per vrachtwagen overgebracht naar Blerick, de restanten werden vandaag opgeruimd. Materiaal dat niet meer bruikbaar is, werd weggegooid en de rest verzameld voor transport op een later moment naar Blerick. Hetzelfde werd gedaan met de materialen en gereedschappen die in de loods opgeslagen lagen. Daarbij kwamen we enkele dingen tegen waarbij we ons het doel ervan afvroegen…

Uiteraard moest ook de 1201 gereed gemaakt worden voor als deze de locatie moet gaan verlaten. Alle materialen en onderdelen behorende bij de 1201 werden zoveel mogelijk in de locomotief verzameld terwijl een andere ploeg aan de slag ging met het afmaken van de blauwe band en het monteren van de ovale nummerplaten op de zijwand van de locomotief. De blauwe band was al aangebracht over de gehele locomotief met uitzondering van de deuren. Op de deuren werd de blauwe band afgeplakt, licht opgeschuurd en vervolgens geschilderd. Om deze geheel dekkend te krijgen zal nog een tweede verflaag aangebracht moeten worden. Tevens werden de zwarte vlakken op de deuren, die als imitatie voor de ramen dienden tijdens de line-ups bij de 1200-rit in Amersfoort en Apeldoorn, opgeschuurd en turkoois overschilderd. De deuren zijn inmiddels namelijk voorzien van échte ramen. Deze zijn echter net iets kleiner dan de geschilderde vlakken in verband met de constructie van de deur. Tegen 16 uur werd de nuttige klusdag weer beëindigd, de aanwezige vrijwilligers waren het er over eens, er moet dit jaar maar weer eens iets meer gaan gebeuren!